HVLP kratica v angleščini pomeni “High volume, low pressure” oziroma “velik pretok nizek tlak”. Glavna prednost HVLP lakirnih pištol je ta, da je zaradi nizkega tlaka lažje upravljati snop in količino barve, ki jo nanašamo. 

Da pa bo vaša lakirna pištola vedno delovala brezhibno, jo je potrebno po vsaki uporabi temeljito očistiti in pripraviti za nadaljno uporabo.

1.    Ko končate z barvanjem, odklopite pištolo ter odvijte zgornji pokrovček lončka za barvo ter preostanek barve odlijte v zato namenjeno posodo. V lonček (preden začnete razstavljati pištolo) vlijte majhno količino razredčila (potrebno je uporabiti tako razredčilo, ki je namenjeno za barvo, ki jo uporabljate. Npr. nitro razredčilo za nitro barve oz. poliuretansko razredčilo za poliuretanske barve), ter pritisnite na sprožilec pištole. Tako bo iz lakirne pištole iztekla še preostala barva, ki je ostala v notranjosti/

2.    V naslednjem koraku je potrebno lakirno pištolo razstaviti.
- Prvo odlijte razredčilo, ki ste ga natočili v lonček za barvo, odstranite lonček,
- Odvijte šobo
- Odvijte vijak za regulacijo pretoka barve
- Pritisnite na sprožilec in izvlecite iglo
- S primernim orodjem odvijte štestkotno glavo šobe

3. Majhno količino razredčila razpršite na glavo šobe ter jo temeljito očistite s priloženo krtačko. Glavo šobe je potrebno dobro skrtačiti, potrebno pa je očistiti tudi vse odprtine in poskrbeti da niso zamašene. Pri tem priporočamo uporabo zobotrebca oziroma majhne lesene palčke, saj bi z uporabo železnih materialov notrajnost šobe lahko poškodovali. Po končanem postopku če enkrat glavo šobe operemo z majhno količino razredčila in jo položimo na krpo, da se osuši. Enako naredimo tudi z vijakom.

4. Razstavljeno lakirno pištolo poškropimo z razredčilom ter s krtačko očistimo obe zgornji odprtini (odprtino za šobo in lonček). Potrebno je očistiti tudi ročaj in ostalo površino lakirne pištole. Ponovno jo malenkost poškropimo z razredčilom, jo obrišemo in položimo na krpo, da se osuši. Pomembno je, da je celotna lakirna pištolo čista saj boste naslednjič lahko nadaljevali delo brez problemov.

5. Nato vzamemo lonček za barvo ter iglo, ju poškropimo z razredčilom ter očistimo v celoti. Še posebej dobro je potrebno očistiti spodnjo odprtino lončka za barvo.

6. Po končanem čiščenju je potrebno lakirno pištolo tudi sestaviti. V prvem koraku namestimo glavo lakirne šobe, ki jo moramo čvrsto priviti. Preden vstavimo iglo je priporočljivo, da jo po celotni površini malce namastimo. S tem zagotovimo, da se igla ne bo zataknila, sprožilec lakirne pištole pa bo deloval brezhibno. Na iglo nataknemo vzmet ter jo na pištolo pričvrstimo z vijakom. Namestimo še preostale dele in pištola je pripravljena za naslednjo uporabo.

Veliko uporabnikov po končanem delu lakirno pištolo za dolgo časa pusti namočeno v razredčilo. Tako početje vam odsvetujemo, saj so v notranjosti pištole majhna tesnila iz gume, ki se lahko razširijo, rezultat tega pa je zatikajoča se igla in posledično neustrezno delovanje pištole.