Majhna brizgalna pištola, oziroma airbrush pištola, se uporablja za natančno nanašanje različnih medijev, kot so črnilo, barva, tekoči puder itd.. Airbrush pištola deluje tako, da skozi Venturijevo cev hitro potiska zrak, kar povzroči zmanjšanje zračnega tlak in s tem vsesavanje barve iz rezervoarja.

Visoka hitrost zraka potisne bravo skozi fin razpršilnik, ki barvo razprši v zelo drobne kapljice na izbrano podlago. Izjemno fina stopnja atomizacija omogoča umetniku ustvarjanje izjemnih vizualnih efektov z uporabo airbrush pištole.   

Za kaj vse lahko uporabljamo airbrush?

Airbrush tehnika poslikav se je od izuma leta 1879 zelo razvila. Airbrush se dandanes uporablja v mnogih panogah, po svetu pa najdemo tudi veliko število uličnih umetnikov, ki z airbrushi izdelujejo izjemne poslikave.

Retuširanje fotografij

Čeprav se danes za retuširanje fotografije airbrush ne uporablja pogosto, pa je bila najpogostejša uporaba airbrusha v prešnjem stoletju v fotografski industriji. Vrhunski mojstri so s pomočjo airbrush pištol nemalokrat tudi ponarejali fotografije. Če bi danes hoteli odstraniti iz fotografije določeno osebo ali pa detajl, bi to naredili s pomočjo računalnika, včasih pa so vse to počeli z airbrushi.

Izdelava tattoo-jev

Airbrush se pogosto uporablja za izdelavo začasnih tattoojev. Umetnik na kožo razprši črnilo skozi šablono. Z najkvalitetnejšimi črnili lahko airbrush tatu obstoji tudi dva tedna ali več.

Profesionalni make-up

Airbrush pištola se v zadnjem obdobju pogosto uporablja za nanašanje ličil. Airbrushing je postal ena izmed vodilnih tehnik ličenja, namesto običajnega nanašanja z gobico, čopiči in ostalimi metodami. Najpogosteje se ga uporablja za ličenje filmskih igralcev, saj je make-up dolgo obstojen ter nanešen enakomerno, kar ustvari brezhibnen videz. Vedno bolj narašča tudi uporaba airbrush tehnike za poročni make-up.

Zaradi visoke atomizacije se nanos lepo razprši, s tem pa dosežemo velik učinek že z zelo malo nanosnega materiala. Zaradi tanjših plasti se airbrush make-up posuši izjemno hitro, ter tako omogoča hitro dodajanje dodatnih plasti.

 

Tekstilna industrija

Zelo priljubljena je tudi poslikava različnih vrst tekstila, kot je jeans, usnjene jakne, puloverji in ostala oblačila. Na oblačila lahko naneste poljubne vzorce ali poslikave, ki bodo zagotovo popestrili videz vaših oblačil. Eden izmed najbolj znanih izdelovalcev airbrush oblačil je Marc Echo, ki slovi po izjemnih airbrush poslikavah.

Avtomobilska industrija

Airbrush je izjemno uporaben pri izdelavi poslikav, grafik in drugih umetniških del na avtomobilih, motorjih in čeladah. Pri poslikavah je potrebna posebna barva. Z airbrush pištolo lahko tudi vizualno popravimo in zakrijemo morebitne odgrnine na vozilih. Mnogo motorjev znamke Harley-Davidson krasijo izjemne podobe, ki so izdelane ravno z airbrush tehniko.

Modelarstvo

Večina ljubiteljev modelarstva si po izdelavi želi pobarvati svoj izdelek. Z airbrush pištolo enostavno pobarvamo celotni izdelek, največja prednost pa je, da se od pištole za barvo razlikuje po tem, da je z airbrushem možno tudi dodajanje željenih detajlov. Na modelčke vozil lahko z malo natačnosti nanesemo izjemne detajle, kar nam lakirna pištola ali pištola za barvo ne omogoča.


Vse kar potrebujemo, da začnemo z ustvarjanjem, je airbrush pištola, kompresor, barve za poslikavo ter odlične zamisli. Poleg zgoraj navedenih uporab se lahko airbrush tehnika uporablja praktično na vseh področjih.