Nakup savne je lažji in ugodnejši kot ste si predstavljali!

Ali ste vedeli, da redna uporaba savne zmanjša tveganje za pojav demence in Alzheimerjeve bolezni? Savnanje ne vpliva samo fizično na človeka, temveč ima tudi duševno in čustveno korist. Z nakupom notranje savne boste vašemu domu dodali privlačen videz, savna pa bo vaš zasebni prostor, v katerem si boste odpočili in nabrali novih moči. Nakup in montaže savne še nikoli nista bila tako enostavna.

Savne Sanotechnik

V kolikor se zanimate za nakup notranje savne, si lahko ogledate ponudbo savn proizvajalca Sanotechnik, ki ponuja odlično izbiro infrardečih (IR) in finskih savn. Vse Sanotechnik savne so izdelena iz lesa kanadskega macesna ali pa iz cedrovega lesa.

Izdelke si lahko ogledate TUKAJ

Kanadski macesen
Les iglavca, ki ga odlikuje majhna vsebnost smole, je zelo lahek les in ima značilno enakomerno barvo z redkimi grčami. 

Cedrov les
Naravna olja v lesu cedre, dajejo lesu značilen vonj, ki se ob savnanju prijetno sproščajo v prostor.

Savna Sanotechnik je izjemno enostavna za montažo, saj je potrebnih le nekaj preprostih korakov. Višina prostora, kamor želite postaviti savno, mora biti vsaj 10-15 večja od višine savne. Za še boljšo in sproščujočo uporabniško izkušnjo so pri Sanotechniku poskrbeli za vgradnjo zvočnikov. Tako boste lahko med savnanjem poslušali vašo najljubšo glasbo in se tako še dodatno sprostili.

Vse savne so opremljene z barvnimi lučmi, ki nam nudijo t.i. barvno terapijo, ki pozitivno vpliva na naše telo.

Barvna terapija

rdeča
•     krepi moč samozdravljenja
•     pospešuje vitalnost
•     deluje stimulativno
•     nas napolni z energijo

zelena
•     deluje uravnoteženo
•     deluje usklajevalno
•     pomaga sprostiti se po napornem dnevu

modra
•     krepi sposobnost za koncentracijo
•     deluje zaupljivo
•     deluje jasno, bistro
•     krepi samozavest

rumena
•     barva sonca
•     navdaja nas z veseljem, smehom in svetlobo
•     pomeni znanje, modrost, razum in logiko

Vplivi savne na telo

1. Pozitiven vpliv na delovanje srca in ožilja
Študije so pokazale, da uporaba savne 2 do 3 krat na teden zniža tveganje bolezni srca in ožilja za kar 27%. Redna uporaba savne znižuje tudi visok krvni tlak ter izboljšuje prekrvavitev.

2. Naravno odplavi toksine
Eden od naravnih načinov odstranjevanja toksinov iz telesa je potenje. Intenzivno potenje lahko pomaga izpirati toksine, ki se dologotrajno nabirajo v naših telesih. Med dolgotrajnim savnanjem se naše krvne žiče razširijo, kar povrzoči povečan pretok krvi. Žleze znojnice tako prejmejo signal, da postanejo aktivne in začnejo proizvajati znoj. Ob takšnem globinskem potenju začne naše telo izločati nevarne toksine, kot so: cink, baker, živo srebro, ter ostale strupene kemikalije, katere pridobimo iz okolja.

3. Čiščenje kože
Ste vedeli, da je topla kopel in uporaba savne eno izmed najstarejših lepotnih tretmajev? To seveda drži, saj naše telo ob visokih temperaturah v savni začne z izpiranjem toksinov s tem pa globoko očisti kožo in odstrani odmrle celice. Med savnanjem se kontstantno čistijo vaše pore in krvne žile s tem pa vaša koža dobi naraven sijaj. Prav tako pomaga pri mehčanju kože in vlaženju las.

4. Pripomore k boljšemu spancu
Raziskave so pokazale, da redna uporaba savne pripomore k sproščenosti vašega telesa, kar vam omogoča globlji spanec. Povečan srčni utrip spodbuja sproščanje endorfinov v telesu, to so tako imenovani hormoni dobrega počutje, zaradi katerih boste postali umirjeno tako fizično kot psihično. Strokovnjaki priporočajo redno uporabo savne vsem tistim, ki trpijo za nespečnostjo.

5. Regeneracija telesa in krepitev imunskega sistema
Savna je preizkušena metoda za zmanjševanje bolečin v sklepih in mišicah. Savnanje odlično vpliva na regeneracijo telesa, ki je izjemno pomembna pri športnikih. Bolečine v mišicah in togost telesa se odlično razbremenijo ob izpostavljenosti toploti. Toplota prodre vse do mišic, kit in vezi. Zaradi toplote so le-te bolj prožne in riziko za športne poškodbe se tako zmanjša.

Hkrati poteka tudi stimulacija živčevja, ki lahko pripomore k izboljšanju moči in kordinacije. Izjemna korist savne je, da poveča nastanek belih krvnih celic v telesu, kar posledično krepi naš imunski sistem.

Različne vrste savn

Finska savna
Finska savna je prostor narejen iz lesa, v katerem se nahaja peč z vročimi kamni, po katerih polivamo vodo, ki je odišavljena z različnimi eteričnimi olji. 
Klasična finska savna je ena izmed najbolj poznanih vrst savne, med savnami pa dosežejo najvišjo temperaturo, tudi do 110°C. Povprečne temperature v finski savni se gibljejo okoli 90°C. Priporočljiv čas savnanja v finski savni je od 5 do največ 20 minut. Zrak v notranjosti je zelo suh, saj je relativna vlažnost med 10 in 15%. Vlaga v finski savni se lahko prilagaja z zračenjem in polivanjem kamnov.

Zeliščna savna
Zeliščna savna izhaja iz finske savne, vendar ima malce nižjo temperaturo. Notranja temperature zraka je med 40 in 50 stopinjami celzija, vrednost vlage pa se giblje med 60 in 65%. Glavna značilnost zeliščne savne so zelišča, kot so meta, sivka, evkaliptus, ki se prek blagodejne pare izločajo v prostor in s tem pozitivno vplivajo na dihala, sproščajo živčni sistem in napete mišice.

Turška savna
Turška savna ali hammam je v principu parna kopel. Temperatura v turški savni je veliko nižja kot v finski in se giblje okoli 50°C. Značilna je visoka vlažnost zraka, lahko tudi do 100%, ki blagodejno vpliva na naša dihala. V turški kopeli so prisotne tudi arome eteričnih olj, ki imajo pozitiven vpliv na lajšanje telesnih in duševnih stanj, para pa nam odpre pore in pospeši naravno čiščenje kože. 

Infrardeča savna
V zadnjem času se povečuje uporaba in razširjenost infrardečih (IR) savn. Infrardeče sevanje nam daje posebno učinkovito obliko toplote: večina energije, ki jo oddaja sonce je v infrardečem spektru in nas dnevno oskrbuje z močjo in toploto. Z energijo, ki jo oddaja infrardeče sevanje, se ogreje naše telo od znotraj: vzpodbuja krvni obtok, prebavne procese in krepi naš imunski sistem. Zaradi teh razlogov se infrardeče sevanje ne uporablja le za gretje in dobro počutje, ampak se uporablja tudi v zdravstvene namene v medicini.

Poleg telesnega zdravja, vam infrardeče valovanje pomaga tudi do duševnega zdravja – tako poskrbi za ravnovesje med njima. Šele, ko je dosežena harmonija med telesom in duhom, sije vaša lepota od znotraj. Prijetna toplota vam pomaga, da se popolnoma sprostite, pozabite na vsakdanje težave in si v miru naberete novih moči.

Kako se pravilno savnati?

Zgoraj smo vam predstavili najbolj razširjene in priljubljene savne, za varno in blagodejno uporabo pa vam želimo dati še par nasvetov za pravilno savnanje. S pravilno uporabo savne bo vaše telo popolnoma sproščeno in prečiščeno vseh strupov.
Preden se odločite za savnanje vam svetujemo, da vsaj 2 uri pred uporabo savne ne jeste ničesar. Pred, med in po savnanju ne uživajte alkohola ali drugih psihoaktivnih susbstanc.

Preden vstopite v savno se je potrebno oprhati, saj s tem s kože odstranimo odvečne snovi, ki bi lahko oteževale potenje. Po tuširanju se temeljito obrišite, saj se najbolje potimo s popolnoma suhim telesom. Odstraniti je potrebno ves nakit in oblačila, ovijete se lahko v brisačo, pravtako pa priporočamo, da imate zraven še eno manjšo brisačo, s katero si lahko brišete znoj.

Ker sami najbolje poznamo svoje telo, ga je potrebno med savnanjem poslušati. Če vaše dihanje postane oteženo in se začnete počutiti omotično je potrebno nemudoma zapustiti prostor. 

Po končanem savnanju je potrebno telo ohladiti, kar lahko naredimo s hladno prho ali pa se shladimo v hladnem bazenu ali banji. Pomembno je, da po koncu nadomestite izgubljeno tekočino. Priporočamo, da popijete veliko vode ali pa nesladkanih zeliščnih čajev. Za doseganje želenih blagodejnih učinkov je priporočljiva uporaba savne dvakrat na teden.