Ste ravno pred nakupom nove vzmetnice? Ker je na tržišču izbira vzmetnic velika, vam bomo spodaj predsavili različne tipe, razlike med njimi, ter na kaj je potrebno biti pozoren ob nakupu 

Vzmetnica s spominsko peno

Spominska pena je bila prvotno razvita za NASO v šestdesetih letih, zdaj pa je na voljo v mnogih vsakdanjih izdelkih, od blazin in vzmetnic ter obutve. Sprva so bili stroški materiala iz spominske pene zelo dragi, vendar je napredek v njihovi proizvodnji zmanjšal stroške, zaradi česar so danes izdelki iz spominske pene dostopni vsem. Zaradi visoke gostote in absorbcije teže je spominska pena idealna površina za spanje.

Spominska pena zagotavlja resnično telesno prilagajanje, aktivno se odzovejo na vaše telo, kar omogoča površini enakomerno porazdelitev vaše telesne teže, hkrati pa se nato vrne v prvotno obliko.
Spominska pena se odziva tudi na toploto telesa, tako da vzmetnica ob večji temperature postane mehkejša in tako zagotavlja dober spanec.

Spominska pena je sestavljena iz poliuteranske pene, ki je narejena iz posebnih vlaken, ki preprečujejo nabiranje pršic. Za alergike je ta vrsta vzmetnice najboljša izbira.
Še ena izmed dobrih lastnosti spominske pene je ta, da absorbira gibanje. Če imate partnerja, ki ponavadi spi nemirno, bo spominska pena absorbirala večino tresljajev in vam tako omogočila miren spanec.

Žepkasto ležišče

Veliko ljudi misli, da je ležišče z žepkastimi vzmetmi neudobno in ne more nuditi toliko udobja kot ležišča iz lateksa. Večina ima v glavi še vedno podobo klasičnih starih vzmetnic s trdimi vzmetmi, kar pa v primeru žepkastih ležišč ni tako. Klasično ležišče z vzmetmi je narejeno tako, da podpre celotno telesno težo človeka in ne točk s katerimi telo pritiska na vzmetnico, kar povzroča pritisk in neudobje. Ležišča z žepkastimi vzmetmi danes nudijo enako udobje in podporo telesu kot ostala najkakovostnejša ležišča iz drugih materialov.

Kaj so žepkaste vzmeti?
Žepkaste vzmeti so majhne, individualne vzmeti v žepku iz tkanine, od tod tudi ime. Vzmeti so skupaj spete oz. vezane skozi središče vzmeti bodisi spete s spajanjem enega žepka z drugim. To omogoča delovanje vsake vzmeti posebej, s čimer vzmeti tesno sledijo obliki telesa in podpirajo hrbtenico tako, da le-ta ostane v pravilnem položaju. Vsaka vzmet nudi individualno podporo in teža vašega telesa se enakomerno razporedi. To uspešno preprečuje nastanek pritiska na posamezne dele telesa, še posebej na ramena in predel bokov. Ko ležite na ležišču z žepkastimi vzmetmi se bolj počutite kot da ležite v ležišču, kot pa na njem.

Prednosti žepkastih vzmeti
Napredne samostojne žepkaste vzmeti omogočajo odzivnost samo tistih vzmeti, na katere pritiska telo, zato je hrbtenica zmeraj poravnana in v pravilni legi. Prav tako so žepki tisti, ki pravilno in nemoteče uravnavajo lego dveh oseb na zakonski postelji, tudi če je med vami in partnerjem velika razlika v teži. Žepki omogočajo več udobja, zunanje negativne dejavnike, ki vplivajo na kakovost spanca, zmanjšujejo na minimum. Zaradi sistema žepkastih vzmeti boste spali mirneje in udobneje, ne glede na to, če vaš partner pogosto menjuje spalne položaje.

Za koga so žepkasta ležišča primerna?
Žepkasta ležišča so višja in kompaktnejša in so seveda primerna za vse, ki jim takšna ležišča ustrezajo. Zaradi svoje prožnosti in kompaktnosti so primerna tudi za osebe z več kilogrami. Ker veljajo za ena bolj zračnih ležišč, so primerna tudi za osebe, ki jim je rado vroče in se veliko potijo.

Bonnell vzmetenje

Bonnell vzmetenje je najbolj tradicionalno vzmetenje, ki ga poznamo, saj ima zdaleč najdaljšo zgodovino. Z bonnell vzmetenjem se je industrija vzmetnic pravzapra začela. Čeprav so bonnell vzmetnice najstarejše in vsako leto prihajajo novi materiali in tehnologije za izdelavo vzmetnic, pa vseeno ohranjajo veliko priljubljenost, tako pri ljudeh, ki kupujejo svojo prvo vzmetnico in drugih, ki menjajo staro vzmetnico za novo. Večina, ki je do danes uporabljajo vzmetnice z bonnell vzmetenjem se ponavadi odloča za enako vzmetnico. 

Glavne tri prednosti, ki jih nudijo bonell vzmetnice so zračnost vzmetnice s primerjavo med drugimi ležišče, trpežnost in vzdržljivost vzmetnice ter cena. Cena se sicer zna zelo razlikovati med ponudniki, vendar pa so vseeno malce cenejše od drugih.

Vzmetnica bonell je zračna prvenstveno zato, ker kovinsko ogrodje obdaja zgolj različna vrsta prevlek in materialov, samo jedro vzmetnice pa ostaja zračno in prosto. Slednje prispeva k zračnosti vzmetnice, za katerega pa vemo, da za seboj prinese še rešitev odgovora na vprašanje prevelike vlažnosti drugih vrst vzmetnic. Obenem pa zračnost vzmetnice prispeva tudi k njeni udobnosti. In higieni.

Bonell vzmetnica je tudi enostavno prenosljiva in se ob dostavi ne lomi. Čeprav zagovorniki zložljivih ležišč venomer poudarjajo kako je prednost enostavne dostave zložljivih vzmetnic iz ostalih materialov, velja poudariti, da je pa ravno pri bonell ležišču prednost v tem, da smo lahko edino pri njej, 100% prepričani, da se ob dostavi ne bo zlomila, hkrati pa je potrebno zvite vzmetnice razviti in pustiti 48ur ali več pred uporabo.

Nakup bonnell vzmetnice je odlična izbira za vse, ki jim je najbolj pomembno, da je njihova vzmetnica vzdržljiva in obstojna, ter ima dobro zračnost.

Kdaj je potrebno zamenjati vzmetnico?

Za vzmetnice velja nenapisano pravilo, da jih je potrebno zamenjati nekje na 8 do 10 let. Kar nekaj proizvajalcev nudi garancijo tudi do 20 let, vendar pa takšna garancija ni merilo za zamenjavo vzmetnice. Največji pokazatelj za menjavo vzmetnice je stopnja vašega udobja med spanjem, ki se ponavadi po 8 do 10 letih začne slabšati.

Če imate vzmetnico že kar nekaj časa si jo dobro oglejte in preverite ali ima kakšne izbokline, ali škriplje in ima zavihane robove – vse to so jasni znaki, da je vaše ležišče že kar obrabljeno in posledično ne nudi več dobre opore telesu. 

Poslušati je potrebno tudi svoje telo. Če se zbujate z bolečinami v hrbu, vratu ali ramenih mišicah je to znak, da vam vzmetnica ne služi tako kot je treba, saj ne podpira vašega telesa tako kot je to potrebno. Še eden izmed razlogov za menjavo vzmetnice je večja pridobitev ali izguba telesne teže, saj je ob večji telesni teži tudi večja obraba vzmeti ali pene.