Približuje se konec zime zato bo kmalu čas za urejanje vašega vrta in okolice Pri dvoriščih in vrtovih okoli hiš prvo opazimo lepo pokošeno, zeleno trato. Za vzdrževanje take trate je potrebno kar nekaj stvari, ena izmed njih pa je tudi redna košnja. Za učinkovito in hitro košnjo je potrebna dobro pripravljena kosilnica z ostrim rezilom, ki je glavni razlog za popolno košnjo. Kot vsak stroj, tudi vaša kosilnica potrebuje redno vzdrževanje in primerno pripravo pred novo kosilno sezono.

Ker je vaša kosilnica čez zimo počivala kar nekaj časa jo je potrebno temeljito pregledati in pripraviti na prvo uporabo. Ob prvem sezonskem vžigu vam motor najvrjetneje ne bo vžgal, vendar ne skrbite, v tem članku smo vam pripravili nekaj odličnih nasvetov s katerimi bo v novi sezoni vaša bencinska kosilnica delovala kot nova.

1. Čiščenje kosilnice

Priporočamo, da po končani sezoni košnje kosilnico temeljito očistite, vendar vsi vemo, da včasih na to pozabimo al pa se nam preprosto ne da. Zato bo to potrebno postoriti preden začnete s prvo letošnjo košnjo, saj se boste tako izognili, da bi nepotrebna umazanija prešla v notranjost motorja.

Vzemite krpo in temeljito očistite ohišje motorja in zunanji del vaše bencinske kosilnice. Umazanija zna biti zelo trdovratna, zato si lahko pomagate z WD-40, oziroma s kakšnim drugim čistilom, ki ga nanesete na površino in nato obrišete s krpo. Odsvetujemo vam, da močno zasušene dele poizkušate odstraniti z ostrimi predmeti, saj lahko tako poškodujete površino kosilnice.

Nato je potrebno očistiti še spodnjo stran. To lahko storite na dva načina. Kosilnico lahko obrnete na bok ali pa jo obrnete na glavo.

V kolikor boste kosilnico obrnili na bok, jo vedno obrnite tako, da bo stran na kateri je zračni filter, gledala navzgor. Tako se boste izognili temu, da bi vam bencin zalil zračni filter. V kolikor se vam zgodi ravno to, je potrebno filter odstraniti ter ga posušiti ali pa v celoti zamenjati.

Če boste celotno kosilnico obrnili na glavo boste morali pred tem izprazniti rezervoar za bencin in olje, sicer vam lahko začneta iztekati.

Spodnji del kosilnice in nož očistite z leseno palico ali kakšnim plastičnim orodjem, ter na koncu preostalo umazanijo zdrgnite s krtačo. Z uporabo kovinskih in ostrih predmetov lahko poškodujete spodnji del, zato vam uporabo tega odsvetujemo.

Po končanem čiščenju lahko ohišje kosilnice malenkost namažete z voskom, zaradi katerega se bo na površino kosilnice težje zalepila trava in ostala umazanija

2. Menjava olja

Ena izmed pomembnejših stvari, ki jih morate postoriti, da bo vaša bencinska kosilnica delovala brezhibno, je menjava olja. Priporočamo menjavo enkrat letno, najbolje v času pred začetkom sezone in nato vsakih 25 delovnih ur pri delu z visoko obremenitvijo in visokimi temperaturami oziroma vsakih 50 delovnih ur pri normalnih pogojih dela. Priporočamo uporabo visokokvalitetnega olja za bencinske kosilnice SAE 30, ki ga lahko najdete na spodnji povezavi.

Za menjavo olja je potrebno kosilnico dvigniti, najbolje je, da jo postavite na improvizirano stojalo, spodaj podstavite posodo in odvijete vijak na spodnji strani kosilnice skozi katero odteče olje. Nekatere kosilnice na spodnji strani nimajo odprtine za iztekanje olja, zato je potrebno olje izčrpati ali pa ga odliti iz glavne odprite za dolivanje olja.

Ko je rezervoar za olje izpraznjen lahko notri nalijete novo olje. Količino olja kontrolirajte s kontrolno šipko ter naročite toliko olja kot ga navaja proizvajalec kosilnice v navodilih.

Opozorilo: Olje se menja samo pri kosilnicah s štiri taktnimi motorji, ki jih poganja čisti bencin. Pri kosilnicah z dvotaktnimi motorji menjava olja ne pride v poštev, saj kosilnica nima posebnega rezervoarja za olje.

3. Pregled zračnega filtra

Bencinske kosilnice se razlikujejo glede na tip zračnega filtra, ki ga uporabljajo. Vaša kosilnica lahko uporablja papirnati ali pa penasti zračni filter.

Pri papirnatem filtru priporočamo menjavo vsako sezono ali celo pogosteje v kolikor kosilnica deluje pod visokimi obremenitvami. Pri delu v težkih pogojih ali če je v zraku veliko prahu je priporočljivo filter očistiti na vsakih 15 do 20 delovnih ur. Če je filter poškodovan ga je potrebno obvezno zamenjati.

Za penaste vložke se pred sezono priporoča pranje s tekočim detergentom in vodo. Očiščen vložek popolnoma osušite ter ga nato naoljite z motornim oljem (približno ena čajna žlička). Filter je potrebno zamenjati v primeru, da je poškodovan ali pa zelo umazan. Priporočljivo ga je zamenjati tudi na vsake dve leti.

4. Vžigalna svečka

Svečka se nahaja v cilindru motorja kosilnice. Svečko odvijte in jo temeljito očistite z žično krtačko ali pa jo, v kolikor opazite obrabo elektrode, zamenjajte. Menjavo svečk vam svetujemo na vsakih 100 ur ali enkrat letno. Na trgu lahko najdete izdelke t.i “Spark testerje” s katerimi lahko opravite preizkus iskre.

5. Pregled rezila

S pravilno nabrušenim in ostrim rezilom bo košnja z vašo bencinsko kosilnico veliko bolj učinkovita, saj bo rezilo travo lepo odrezalo in je ne bo samo cefralo. Preden se lotite odstranjevanja noža si zapomnite kako je bil vstavljen, da ga boste znali pravilno namestiti po končanem brušenju. Nož prvo očistite in ga preglejte. Če opazite, da je nož nalomljen ali pa ima kakšno razpoko, je treba nož OBVEZNO zamenjati, saj lahko neprimeren nož poškoduje kosilnico in predstavlja nevarnost za uporabnika.

Brušenje rezila lahko opravite s pilo, v primerih, da ste izkušen mojster pa tudi s kotno brusilko. Bodite pozorni, da obdržite prvotni kot ostrine in poskrbite da nož ustane uravnotežen, saj ne želimo da ob delovanju bencinske kosilnice povzroča kakršne koli vibracije.

6. Pogonski jermen

Večina uporabnikov kosilnic ponavadi jermenov ne pregleda, svetujemo pa vam da vseeno preverite dolžino jermenov in stanje tekalnih površin. Izrabljene in poškodovane jermene zamenjajte z novimi, saj nočemo, da se med delovanjem kosilnice jermen strga. Preglejte tudi jermenice, kajti lahko se zgodi da so obrabljene ali pa so ležaji v njih blokirani.

7. Ostalo

Pred prvim vžigom kosilnice preglejte še vse žice, ki služijo upravljanju pogona, zavore motorja, regulaciji plina itd.. Žice morajo biti nepoškodovane ter morajo biti napeljane tako, da se ne zatikajo ali lomijo. Po potrebi žice naoljite ali pa jih zamenjajte z novimi.

Za konec naoljite in podmažite vse premikajoče se dele in iz njih s krpo obrišite odvečno mazivo. S tem boste zagotovili, da je bencinska kosilnica oz. njena kolesa pripravljena za delo.

Zaključek

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov bo bencinska kosilnica vsako sezono pripravljena na nemoteno uporabo, hkrati pa boste s tem podaljšali življensko dobo vašega vrtnega stroja. Postopek ni zahteven in vam ne vzame veliko časa, vam pa zagotovo prihrani veliko živcev z nedelujočo kosilnico ter prihrani kar nekaj denarja, v primeru, da vsako sezono peljete kosilnico na servis.

V nekaterih primerih se zna zgoditi, da je vaša kosilnica že zelo stara in nepopravljiva, ali pa je strošek popravila previsok in se ne izplača. V tem primeru lahko na naši spletni strani poiščete in kupite novo bencinsko kosilnico GartenXL, ki je plod dolgoletnih izboljšav za zagotavljanje odlične košnje. V ponudbi najdete 6 različnih modelov, od samohodnih kosilnic, ter kosilnic z elektronskim vžigom in Briggs & Stratton motorji.

GartenXL 16LP-123-S bencinska kosilnica

Gre za osnovni model bencinske kosilnice s širino košnje 40 cm in sedmimi stopnjami nastavljive višine košnje. Odličen motor z delovno prostornino 123 ccm dosega optimalno moč in navor, z močjo 2,2 kW (3KM) pa poskrbi za izjemno zmogljivost košnje v primerjavi z večino kosilnic v tem razredu.

Več o izdelku

GartenXL 16L-123-M3 samohodna bencinska kosilnica

Samohodna bencinska kosilnica z uležajenimi kolesi in odličnim motorjem z delovno prostornino 123 ccm in močjo 2,2 kW (3KM), ki poskrbi za košnje brez kakršnega koli napora. S širino košnje 40 cm je primerna za manjše travnate površine.

Več o izdelku

GartenXL 18BS-500E-M3 samohodna bencinska kosilnica

Kosilnica se od ostalih dveh razlikuje po večji širini reza, ki je 46 cm, tako da je bolj primerna za košnjo večjih površin. Glavna značilnost kosilnice je motor proizvajalca Briggs&Stratton z močjo 1,95 kW oz. 2,6 KM. Kosilnica je samohodna z inovativnim Q-clean priključkom za pranje, ki poskrbi, da bo površina vaše kosilnice vedno čista. Bencinska kosilnica ima možnost mulčanja, stranskega izmeta ali zbiranja v koš.

Več o izdelku

GartenXL 18R-144-M3 samohodna bencinska kosilnica

Kosilnica ima širino 46 cm, tako da je bolj primerna za košnjo večjih površin. Glavna značilnost kosilnice je močen in zanesljiv motor z močjo 2,5 kW oz. 3,4 KM. Kosilnica je samohodna z inovativnim Q-clean priključkom za pranje, ki poskrbi, da bo površina vaše kosilnice vedno čista. Bencinska kosilnica ima možnost mulčanja, stranskega izmeta ali zbiranja v koš.

Več o izdelku

GartenXL 20R-225-E3 samohodna bencinska kosilnica z elektro vžigom

Z omenjeno kosilnico imate vse kar potrebujete. Odlikuje jo širina košnje 51 cm, zmogljiv motor z močjo 5,2 kW oziroma 7 KM, tri funkcije: možnost mulčanja, košnjo s stranskim izmetom ali košnjo v zbiralni koš s kapaciteto 60 l in mnogo več. Je edina izmed naših bencinskih kosilnic, ki ima elektro vžig za enostaven zagon kosilnice.

Več o izdelku

GartenXL 20R-225-M3 samohodna bencinska kosilnica

Z omenjeno kosilnico imate vse kar potrebujete. Odlikuje jo širina košnje 51 cm, zmogljiv motor z močjo 5,2 kW oziroma 7 KM, tri funkcije: možnost mulčanja, košnjo s stranskim izmetom ali košnjo v zbiralni koš s kapaciteto 60 l in mnogo več.

Več o izdelku

GartenXL 21R-225-M3 samohodna bencinska kosilnica

Kosilnica ima širino 53 cm, tako da je bolj primerna za košnjo večjih površin. Glavna značilnost kosilnice je močen in zanesljiv motor z močjo 5,2 kW oz. 7 KM. Kosilnica je samohodna z inovativnim Q-clean priključkom za pranje, ki poskrbi, da bo površina vaše kosilnice vedno čista. Bencinska kosilnica ima možnost mulčanja, stranskega izmeta ali zbiranja v koš.

Več o izdelku

GartenXL 22RT-170 kosilnica na nitko

  • Visoka zmogljivost rezanja z 2.8 kW moči motorja to je 3,8KM
  • Robustna izdelava za dolgotrajno delovanje v zahtevnih pogojih
  • Zmogljivost motorja 170cm³ omogoča delovanje pri 3600 vrt/min
  • Nastavljiva višina košnje 50mm-105mm
  • Široka rezalna širina 560mm za večjo učinkovitost

Več o izdelku