MIG MAG varjenje – Izbira žice?

Pri obločnem varjenju z MIG/MAG varilnimi aparati se kot dodajni material uporablja varilna žica, ki se med varjenjem zlije z varjencem in tako poskrbi močno povezavo. MIG/MAG varilne žice se nahajajo na kolutih in se razlikujejo glede na material, premer koluta in premer žice.
Pri izbiri prave MIG/MAG varilne žice moramo upoštevati

  • sestavo materiala,
  • kakovost,
  • ter primeren premer žice (glede na hitrost pomika žice in varilni tok).

Debelejša kot je varilna žica, debelejše materiale je z njo mogoče variti. Pri izbiri pa je še posebej pomembna sestava materiala, ki je odvisna od namena uporabe. Prava izbira je odvisna od materiala in debeline materiala, ki ga želite variti. Velja pravilo, da mora biti dodajni material enak materialu varjenca.

Izberemo lahko naslednje vrste žice:

Polna jeklena žica
Nanaša se na varilne žice, kot sta jeklo in nerjaveče jeklo, ki zahtevajo atmosfero zaščitnega plina, ki preprečuje oksidacijo med postopkom varjenja. Zaščitni plin zagotavlja stabilen oblok in ščiti talino pred vdorom zraka iz okolice.

Ta način varjenja uporablja več kot 80 % uporabnikov, ker proizvede manj brizganja in so tudi sami zvari kakovostnejši od tistih, ki nastanejo z varjenjem brez zaščitnega plina. Ta žica je zaradi večje trdnosti prizanesljivejša za sam dovod žice do varjenca, je tudi bolj toga in se ne upogiba tako zlahka. Za varjenje s polno jekleno žico se uporablja ustrezen plin, regulator pretoka, pogonski mehanizem za žico pa mora biti opremljen s pogonskim koleščkom V-utorom.

Poleg tega potrebujete tudi zaščitni plin, ki se razlikuje za jeklo (100% CO2 ali 82 % argona in 18 % CO2) in nerjaveče jeklo (97,5 % argona in 2,5 % CO2).

Polnjena žica / FLUX žica
Takšne žice so sestavljene iz kovinske ovojnice, ki je napolnjena s flux prahom in prevlečena s

kovinskimi spojinami ter nato zvita v valj, da se oblikuje končna žica. Flux pri visokih temperaturah na mestu vara ustvari atmosfero zaščitnega plina, tako za uporabo ne potrebujete plinske jeklenke ali regulatorja za pritisk.

Polnjena žica je mehkejša od polne in se pri podajanju do varjenca obnaša podobno kot aluminijasta žica, kar lahko pomeni manjšo zanesljivost podajanja in možno mečkanje žice pri izhodu iz pogona. Za polnjeno žico boste našli posebna narebrena kolesa za pogon žice, ki imajo majhne zobe v utoru, tako da se žica bolje oprime in se tako ustvari boljše podajanje. Uporabite lahko tudi valj z U-utorom, s katerim se je mogoče izogniti zamašitvi za ceno zanemarljivo nižje zanesljivosti podajanja žice.

Varjenje s polnjeno žico ima v primerjavi z navadno žico prednost, da pri varjenju ne potrebujemo zaščitnega plina, delo lahko opravljate tudi zunaj na vetru, obstajajo pa seveda tudi slabosti, saj ta način varjenja ustvarja več brizganja, žlindro je po varjenju potrebno odstraniti in sama kakovost zvara je slabša kot pri varjenju z zaščitnim plinom.

Aluminijasta žica
Varjenje aluminija velja za bolj zahteven varilni postopek, saj ima to slabost, da je material mehkejši in se zato pri izhodu iz pogona zlahka deformira ali zavozla. Po drugi strani pa ima v primerjavi z jeklom prednost, da je zelo lahek material, ki je trpežen in odporen na vremenske vplive ter ima zelo visoko trdnost.

Za razliko od navadne ali polnjene žice se za aluminij uporablja kolo pogona žice z U-utorom. Ker je aluminij mehkejši in ga je enostavno upogniti, se z U-utorom ustvarja večji oprijem in stabilnost, zaradi česar je podajanje mehkejše žice lažje in se vrši brez prepogibanja ali deformiranja.

​​​​​​​Za aluminij je poleg koleščka z U-utorom potrebno uporabiti tudi teflonsko cev z medeninasto spiralo, ki jo namesto jeklenega vložka vstavimo v cev gorilnika, tako da omogoča nemoten prehod žice skozi gorilnik. Najboljši zaščitni plin za varjenje aluminija je argon.

Našo ponudbo varilnih žic si lahko ogledate tukaj.