Plazemski rezalniki

Plazemski rezalnik je naprava, s katero lahko s pomočjo ustvarjenega obloka režemo različne kovine. Takšne naprave se uporabljajo v različnih področjih. Plazemski rezalniki postajajo vse bolj priljubljeni tudi za domačo rabo, saj je vedno več povpraševanja pri domačih mojstrih, ki želijo doma rezati in predelovati kovine in pločevino. Konec koncev nobena druga naprava ne ločuje in reže kovin bolj čisto in hitreje kot plazemski rezalnik, ki za seboj ne pušča nečistih robov.

Kako deluje plazemski rezalnik?

Glavni sestavni deli plazemskega rezalnika so ozemljitveni kabel, vir napetosti, gorilnik, hladilnik in dovod za stisnjen zrak. Plazemski rezalnik s pomočjo teh elementov ustvari električni oblok, ki nastane med elektrodo in obdelovancem. Do samega rezanja pa pride tedaj, kadar iz stisnjenega zraka v plazemskem rezalniku nastane plin, ki se izjemno segreje in se njegova energija neposredno pretvori v toploto, s pomočjo katere nam je omogočeno rezanje kovin, kot so jeklo, nerjaveče jeklo, aluminij, baker, litine, barvane površine, itd.

V čem se plazemski rezalniki med seboj razlikujejo?

Na trgu boste našli nešteto plazemskih rezalnikov, ki pa se med seboj razlikujejo tako po območju toka za rezanje, kot tudi po različnih vrstah vžiga. Praviloma velja, da močnejši kot je rezalni tok naprave, boljša je zmogljivost razreza, ki znaša od 1 mm do 40 mm. Pri načinu vžiga ločimo visokofrekvenčni, kontakten in pa nizkofrekvenčni vžig. Na voljo so tudi kombinirani aparati, ki ne omogočajo le plazemskega rezanja, temveč hkrati tudi nudijo TIG varjenje. Posamezne plazemske naprave pa lahko uporabljamo tudi v kombinaciji s CNC Stroji.

Kje se uporabljajo plazemski rezalniki?

Plazemski rezalniki se predvsem uporabljajo v industrijskih panogah, kjer se ukvarjajo z razrezom različnih kovin in pa tudi v reševalnih službah. Uporabljajo se strojni ali ročni plazemski rezalniki, slednji se uporabljajo pri reševalnih akcijah, kjer je plazemski rezalnik boljša alternativa gorilniku, saj ga lahko uporabljajo v neposredni bližini ljudi.

Rezalnik plazme s pilotnim oblokom

Oblok plazemskega rezalnika lahko sprožimo na več načinov. Kot smo že omenili, jih je mogoče sprožiti z visokofrekvenčnim, kontaktnim in nizkofrekvenčnim vžigom, obstaja pa še ena različica visokofrekvenčnega vžiga, ki jo imenujemo pilotni vžig.

Pilotni snop služi kot pomožni oblok, ki se med plazemskim rezanjem sproži še pred glavnim oblokom. Z vžigom pilotnega obloka se zrak ionizira in na ta način postane prevoden, hkrati pa s tem ustvari prevodno povezavo z obdelovancem. Tako pilotni snop prvotno utira pot za brezkontakten vžig glavnega obloka, prav tako pa, kot stranski učinek, sežge neprevodne nečistoče na obdelovancu, kot so barva, rja itd.

Kako postopati pri izbiri plazemskega rezalnika?

Pri izbiri plazemskega rezalnika je potrebno najprej razmisliti o materialih, ki jih v prihodnosti nameravate z aparatom obdelovati. Prav tako tudi razmislite, ali želite z aparatom izključno rezati, ali pa bi vendarle potrebovali napravo, s katero bi lahko po potrebi opravljati tudi varilna dela.

Ko si odgovorite na obe vprašanji, se lahko odločite za “čisti” plazemski rezalnik ali pa vendarle za kombinirano napravo (2v1 plazemski rezalnik, ki je hkrati varilni aparat za TIG varjenje).

Ne glede na vrsto aparata, pa je tukaj predvsem potrebno predvideti debelino materiala, ki ga nameravate obdelovati. Če torej veste, da boste rezali le tanjšo pločevino, potem zadostuje model z močjo reza do 12 mm ali 45A. Če pa želite rezati debelejše materiale, pa je temu primerno tudi pri sami izbiri potrebno upoštevati večjo moč naprave, kot npr. 70A za debelino do 25mm, ali pa vendarle 100A za debelino do 35mm.

IPOTOOLS Plazemski rezalniki

V naši ponudbi najdete preverjeno kakovost blagovne znamke IPOTOOLS. Nudimo vam tako plazemske rezalnike za obdelavo tanjših in močnejših materialov kot tudi kombinirane naprave. Oglejte si našo ponudbo TUKAJ! Če imate kakršnakoli vprašanja, smo vam 24 ur na voljo po e-pošti, lahko pa nas tudi pokličete.