Ste se začeli spogledovati z varjenjem ter že nekaj časa premišljujete o nakupu varilnega aparata? Ker vemo, da je izbire na trgu veliko in se vam postavlja kar nekaj vprašanj, kateri varilni aparat je primeren za vas, vam bomo spodaj predstavili varjenje in varilne postopke.

V naši ponudbi profesionalnih in polprofesionalnih varilnih aparatov NTF boste zagotovo našli ustrezni varilec.

Nudimo vam ugodne cene in hitro dostavo. Oglejte si našo ponudbo varilnih aparatov ter ostalega pribora s klikom TUKAJ.

Kaj je varjenje in katere so vrste varilnih postopkov?

Varjenje v osnovi pomeni spajanje dveh ali več delov nekega materiala v celoto. Varjenje je lahko elektroobločno, pri katerem ni pritiska ter željena kosa na stičnem mestu stalimo in jih spojimo z ali brez dodatnih snovi, MIG-MAG postopek varjenje pa poteka s pritiskom, kjer se uporablja zaščitni plin ter varilna žica.

MMA varjenje

Je ročni postopek varjenja pri katerem uporabljamo oplaščeno elektrodo. S pomočjo električnega toka (izmeničen ali enosmeren) ustvarimo električni oblok med elektrodo in varjencem, kateri tali osnovni material ter elektrodo.

MMA varjenje je najbolj vsestranski način varjenja, saj je postopek enostavnejši od ostalih. Uporablja se predvsem na področju vzrževanja in popravljanja. Z ročnim obločnim varjanjem lahko varimo jekla, sivo litino, bakrene, nikljeve ter aluminijaste zlitine.

MIG/MAG varjenje

Postopek varjenja poteka z dodajanjem varilne žice v zaščitni atmosferi plina. Je najbolj produktiven in izjemno uporaben način varjenja, ter je zato najbolj razširjen postopek v industriji. Postopek varjenja je preprost zato se ga lahko hitro privadimo.

Pri MIG varjenju je elektroda neoplaščena, zaščitni plin pa je inertni plin Argon(Ar) — zvar narejen z argonom je ožji in globlji

Pri MAG varjenje je elektroda neoplaščena, zaščitni plin pa je aktivni dušik (CO2) ali mešanica CO2 in Argona — zvar narejen s CO2 je malenkost širši

Varjenje MIG/MAG lahko izvajate z uporabo istega varilnega aparata.

TIG varjenje

Pri TIG varjanju uporabljamo netaljivo volframovo elektrodi, ki se ne izrablja. Postopek poteka v zaščitni atmosferi intertnega plina, kot je na primer argon (Ar). Omenjeni varilni postopek se uporablja predvsem za varjenje tankega nerjavnega jekla ter bakrovihm, aluminijevih in magnezijevih zlitin. TIG varjenje nudi večji nadzor nad zvarom kot ostali postopki, prav tako je zvar močnejši in kakovostnejši.

TIG postopek varjanje ločimo na:

  • DC TIG – varjenje z volframovo elektrodo z enosmernim varilnim tokom v atmosferi zaščitnega plina
  • AC TIG – varjenje z volframovo elektrodo z izmeničnim varilnim tokom v atmosferi zaščitnega plina

TIG varjenje je malce bolj zapleteno od ostalih postopkov, je počasnejše in zahteva več vloženega časa, da ga popolnoma obvladate.

Ste pridobili željene informacije?

Zgoraj smo vam na kratko predstavili postopke varjenja. V kolikor želite dodatne informacije lahko spodaj oddate vaš komentar ali vprašanje mi pa vam bomo z veseljem odgovorili ter pomagali.

Za več informacij o tem kateri postopki in varilni aparati so primerni za izdelavo ograj, polic, regalov in ostalega si oglejte še ostale naše bloge.

IPOTOOLS BLOG