V vročih poletnih dneh je premagovanje vročine vse večji izziv, ki ga ljudje vse pogosteje rešujemo z nakupom klimatske naprave. V prijetno ohlajenem prostoru bo vaša produktivnost boljša, kakovost bivanja bo prijetnejša, spanec pa bo lažji in globji. Ker je prostor, ki ga želimo ohlajevati lahko velik, bi si najraje v vsako sobo namestili klimatsko napravo, ker pa je to kar velik poseg v denarnico, je najbolj ugodna in mobilna rešitev prenosna klima.

Zakaj bi se odločili za nakup prenosne klimatske naprave?

Pri odločitvi za nakup prenosne klime se na prvo mesto zagotovo uvršča prihranek denarja. Prenosne klimatske naprave so največkrat kar za polovice cenejše, kot standardne klime. Pri nakupu standardne klime je potrebno upoštevati še strošek montaže, hkrati pa je vzdrževanje prenosne klime enostavnejše in ugodnejše.
Drugi najpomembnejši razlog je zagotovo prenosljivost oziroma mobilnost prenosne klimatske naprave. Zaradi njene priročne velikosti in nameščenih kolesc jo lahko brez težav premikate iz sobe v sobo, ter tako ohladite vsak del vašega stanovanja. Zaradi njene velikosti in prenosljivosti jo brez večjih težav vzamete s seboj, ko se odpravite na vikend ali počitnice.
Kot smo že prej omenili pri prenosni klimi montaža ni potrebna, s tem pa se izognete prebijanju sten in nameščanju zunanje enote, ki je potrebna pri standardni klimatski napravi.

Kako deluje prenosna klima?

Za lažje razumevanje, kako deluje prenosna klimatska naprava, je potrebno vedeti, da njen sistem za hlajenje sestavljajo kompresor, kondenzator in uparajevalnik, ki so vgrajeni v omenjeno napravo iz katere je speljana cev, ki je namenjena odvajanju toplega zraka.

V osnovi je postopek hlajenja s prenosno klimo zelo preprost. Prenosna klima deluje po principu t.i. hladilnega kroga, kar pomeni, da naprava s pomočjo ventilatorja vsrkava topel zrak, ki je v prostoru, ga ohladi in usmeri skozi cev na prosto. V kolikor ima vaša prenosna klima možnost ogrevanja, pa je postopek ravno obraten. Glavno vlogo pri tem postopku ima hladilno sredstvo, ki je v enoti izpostavljeno različnim temperaturnim razlikam in pritiskom.

Zaradi tega hladilno sredstvo spreminja tudi svojo fizično obliko. Iz tekoče oblike se hladilno sredstvo upari, nato pa se ponovno kondenzira. Za spreminjanje svoje oblike mora hladilno sredstvo iz svojega okolja absorbirati toploto. Na kratko to pomeni, naprava uravnava proces, skozi katerega tekoče hladilno sredstvo vsrka toploto ter se z njeno pomočjo upari, nato pa potuje na prosto. Ventilator poskrbi za širjenje pridobljenega hladnega zraka po prostoru.

Toplota v zunanji enoti klimatske naprave je pravzaprav voda, ki odteka na prosto. Zraven večine prenosnih klim je priložena cevka, ki odvaja vodo. Lahko pa se odločite, da cevke ne uporabljate in enostavno rezervoar klime izpraznite, ko se ta napolni.

Multifunkcionalnost prenosne klimatske naprave

Na trgu je kar nekaj prenosnih klim, ki v sebi skrivajo več funkcij. Večina prenosnih klim omogoča ventilacijo, hlajenje ter razvlaževanje, nekatere pa imajo tudi funkcijo gretja, ki vam lahko pride zelo prav ob hladnih zimskih dneh.

Razvlaževanje je odlična funkcija, saj pogostakrat vlažnosti iz stanovanja ne moremo odpravljati samo z zračenjem. Zaradi prevelike vlage se nam lahko hitro začne nabirati plesen. Če imamo v prostorih težavo z vlago je odlična rešitev nakupa prenosne klimatske naprave, ki vam omogoča tudi razvlaževanje, saj z eno napravo hladite in razvlažujete.

Odvajanje toplega zraka

Pri uporabi prenosne klime je potrebno speljati odvodno cev izven prostora, saj skozi njo izhaja topel zrak. Ponavadi se topel zrak iz cevi odvaja skozi priprta okna, odprtine v zidu ali zidne rešetke. Ob nakupu klimatske naprave ponavadi zraven prejmete plastične nastavke za okne, s katerimi zaprete režo odprtega okna, skozi odprtino v plastičnih nastavkih pa vstavite odvodno cev iz prenosne klimatske naprave.

Na kaj je potrebno biti pozoren ob nakupu prenosne klimatske naprave?

Pri nakupu je pomembnih kar nekaj dejavnikov, na katere je potrebno biti pozoren.

  • Preverite, kakšen je nivo hrupa prenosne klimatske naprave. Zelo dobrodošel je t.i. “Sleep Mode” , ki zagotavlja, da klima ponoči, medtem ko spite, deluje z nizkim nivojem hrupa.
  • Velikost in teža
  • Kako velik prostor nameravate hladiti?
  • Najprej ugotovite koliko je velik vaš prostor, nato pa s preprosto formula izračunajte optimalno moč klime, ki bo lahko hladila prostor.
  • Izračun moči prenosne klimatske naprave: prostornina prostora x 25 W/m³ = zahtevana moč klime za prostor
  • Poraba energije: porabljena energija se lahko hitro pozna na vašem računu za elektriko, zato je potrebno dobro pogledati, koliko energije porabi. Dejstvo pa je, bolj kot je zmogljiva, večja je tudi moč hlajenja.

Nasveti za uporabo prenosne klimatske naprave

Ker je ugodna in prijetna klima v prostoru pomemben faktor pri počutju ljudi, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki jih je priporočljivo upoštevati pri ohlajevanju vašega prostora.

Klimatsko naprave postavite tako, da ohlajen zrak ne piha direktno v vas, saj lahko to dolgoročno slabo vpliva na vaše počutje. Lahko se pojavijo glavoboli, bolečine v sklepih in druge težave.

Optimalna temperature za bivanje ter delo je med 20-22 stopinjami celzija, v proizvodih prostorih pa celo malce nižja, okoli 18 stopinj.