Imate že dlje časa v mislih projekt barvanja in lakiranja različnih predmetov ali površin?

Ker je takšno delo s čopičem zamudno in dolgotrajno, rezultat pa je velikokrat takšen kot si ga nismo želeli, smo se najvrjetneje velikokrat premislili in opustili zamisel. Zato je čas, da se poslužimo hitrejših in natančnejših metod. Lakirna pištola HVLP bo delo naredila lažje, hitrejše, s končnimi rezultati pa boste veliko bolj zadovoljni. Uporablja se za barvanje in lakiranje avtomobilov, pohištva, zunanji ograj in ostalih predmetov po želji.

Prednosti HVLP lakirnih pištol

HVLP kratica v angleščini pomeni “High volume, low pressure” oziroma “velik pretok nizek tlak”. Glavna prednost HVLP lakirnih pištol je, da je zaradi nizkega tlaka lažje upravljati snop in količino barve, ki jo nanašamo.

Čeprav je delo z lakirnimi pištolami z visokim pritiskom efektivno, pa je učinkovitost le 30%, kar pomeni, da se veliko nanosnega materiala porazgubi v zraku.
Lakirna pištola HVLP je v tem pogledu veliko boljša izbira, saj je curek nanosa nežnejši in lažji za kontroliranje. Efektivnost nanosa barve je lahko kar do 85%, kar pomeni, da boste porabili veliko manj barve, ter manj osnaževali zrak kot pri delu z visokim tlakom.

Kaj lahko nanašamo z lakirno pištolo HVLP?

Lakirna pištola HVLP je primerna za nanašanje različnih premazov. Pozorni moramo biti na to, saj je nekatere barve in lake potrebno pred nanosom razredčiti.
Nanašamo lahko:

  • Barve na osnovi olja
  • Lak
  • Emajl
  • Latex
  • Primer

Izbira prave velikosti šobe

Velikost šobe določa katero vrsto premaza lahko razpršimo z lakirno pištolo. Večje šobe so primernejše za uporabo z gostejšimi barvami ali laki. Ko kupujemo šobo v večini primerov prejmemo komplet, ki vključuje iglo, razpršilno šobo ter distributor barve.

Za lakiranje lesenih izdelkov ponavadi uporabljamo velikost šobe 1,3 – 1,7 mm. Za avtoličarska dela je pri barvanju priporočljiva velikost šobe med 1,3 in 1,7 mm, za lakiranje manjših površin pa se pogosteje uporablja manjša šoba med 0,5 mm in 1,0 mm . Pri brizganju bolj gostih premazov priporočamo velikost šobe od 2,0 mm naprej.

Nastavitev HVLP lakirne pištole

Pred začetkom dela z lakirno pištolo je potrebno na kompresorju nastaviti ustrezen pretok zraka, izbrati primerno šobo ter nastaviti samo pištolo. Preden začnete nanašati preizkusite lakirno pištolo na testni površini (npr. karton).

Začeli bomo z nastavitvijo tlaka. Priporočljivo je nastaviti pritisk na približno 3 bare pri stisnjenem sprožilcu lakirne pištole. Na lakirni pištoli zaprite dotok zraka in medtem, ko držite sprožilec, dotok zraka na lakirni pištoli počasi odpirajte dokler ne dosežete priporočljive 3 bare.

Nato je potrebno nastaviti razpršitev. Snop mora biti visok približno 15 cm na razdalji cca. 15cm od površine, ki jo želite barvati ali lakirati. Ta nastavitev velja ob uporabi šobe 1,3 ali 1,4 mm.
Da preverite če ste lakirno pištolo pravilno nastavili se postavite 15 cm od testne površine ter za trenutek do konca pritisnite na sprožilec. Na površini bi morali videti nanos barve v obliki cigare. V kolikor je nanos veliko manjši od 15 cm poizkusite z regulacijo ventila za nastavitev razpršitve.

Še zadnji korak pred začetkom. Držite lakirno pištolo od 20 do 23 cm od testne površine in pritisnite na sprožilec. Vzorec nanesenega materiala mora biti velik od 20 do 23 cm. Če ima vzorec preveč barve na katerikoli strani in jo je premelo v sredini imate najvrjetneje nastavljen prevelik dotok zraka na pištolo – potrebno je malenkost zapreti ventil, v nasprotnem primeru pa je potrebno odpreti ventil. Če opazite, da skozi pištolo pride preveč materiala je potrebno priviti ventil za količino barve na pištoli.

Lakirna pištola se uporablja v mnogih panogah in je odlična za barvanje in lakiranje raznih materilov. V kolikor ste to do sedaj počeli s čopičem, vam predlagamo da preizkusite HVLP lakirno pištolo, saj bo vaše delo narejeno hitreje in kvalitetnejše.