Pri izbiri varilega aparata je potrebno vedeti kaj želite variti in kakšen material bi uporabljali. Varimo lahko vse vrste jekla, spodaj pa vam bomo predstavili, kateri aparati so primerni za določene materiale in kaj lahko iz njih naredite.

V kolikor vas zanima katere tehnike varjenje uporabljamo, si lahko naš prejšnji blog ogledate TUKAJ.

Varjenje ograje iz nerjavnega jekla

Iz naših izkušenj vam lahko povemo, da si veliko domačih mojstrov želi narediti balkonsko, stopniščno ograjo ali pa konstrukcijo za prekritev zunanjega vrta iz nerjavečega visokosijajnega jekla.

Za varjenje nerjavnega jekla je najprimernejše TIG varjenje z enosmernim varilnim tokom. S TIG gorilnikom ustvarimo električno oblok (nastane ob elektirčnem preboju plina), s katerim talimo varjeni material ter po želji ročno dodajamo varilni material oziroma varilno žico. Pri TIG varjenju je pravilno narejen zvar minimalen ter komaj viden in ne zahteva dodatnega brušenja. Po končani izdelavi zvar enostavno spoliramo, s tem pa dobi takoj željeni visok sijaj.

Pri izdelavi ograj se običajno uporabljajo cevi in ploščato jeklo do debeline 2,5 mm. Za varjenje le teh zadošča že varilni tok do 100A. TIG varilni postopek za delovanje potrebuje ustrezni zaščitni plin, tako da morete poleg ustreznega varilnega aparata imeti še jeklenko argona ter ustrezen reducirni ventil.

Pri varjenju nikoli ne pozabite na uporabo zaščitnih rokavic in varilne maske!

Primerni TIG varilni aparati

Vsi našteti varilni aparati omogočajo MMA in DC TIG varjenje!

Varjenje regalov, polic in ograj iz pohištvenih cevi

Najprimernejši in najhitrejši način varjenje za pohištvene cevi je MIG/MAG varjenje. Pri tej tehniki gre za varjenje z enosmernim tokom. Skozi MIG gorilnik se pri varjanju dodaja varilna žica. Žica se stali in varjenca poveže med seboj. Zvari so močni, obrizg je minimalen, obdelava zvara pa je izredno hitra ter enostavna.

Debelina pohištvenih cevi je običajno med 2 in 3 mm za kar zadošča varilni tok 100-200A.. Za delo z MIG/MAG varilci potrebujemo jeklenko zaščitnega plina ter ustrezen reducirni ventil.

Primerni MIG/MAG varilni aparati

Varilni aparat omogoča MIG/MAG in MMA varjenje!

Varjenje aluminija

Varjenje aluminija spada med zahtevnejše varilne postopke. Pri varjenju aluminija ter aluminijevih zlitin se uporablja TIG postopek varjenja pri katerem z uporabo izmeničnega varilnega toka, odstranimo aluminijev oksid. Površino, kjer bomo varili, je potrebno temeljito očistiti, pri varjenju pa je potrebna uporaba zaščitnih plinov visoke čistoče in odlično znanje varjenje. Za hitrejše varjenje se material lahko segreje na 175 do 200 °C.

V kolikor ste začetnik vam priporočamo, da poiščete nasvete pri izkušenih varilcih ali pa si pogledate katerega od video tečajev.

Primerni TIG varilni aparati

Vsi zgornji aparati omogočajo MMA, DC TIG in AC TIG varjenje.

Varjenje aluminija je možno tudi s postopkom MIG/MAG, pri katerem je potrebna uporaba ustreznega dodajnega materiala in zaščitnega plina.

Primerni MIG/MAG varilni aparati

V naši ponudbi boste našli profesionalne varilne aparate za TIG, MIG-MAG in MMA varjenje. Ponujamo vam kvalitetne in sodobne inverterske varilne aparate.

Celotno ponudbo varilnih aparatov IPOTOOLS in pribora si oglejte TUKAJ.